Biografie

Marieke van Leeuwen (Den Haag 1950)  woonde onder meer in Amsterdam, Antwerpen, Leuven en Rotterdam. Ze studeerde aan de Studio Herman Teirlinck, Hoger Instituut voor Dramatische Kunst in Antwerpen. Zij werkte als freelance actrice, bij verschillende theatergezelschappen (o.a. KNS, NTG, Globe, Rotheater, Art&Pro) en voor televisie/film, in België en Nederland. Maakte als regisseur en schrijver enkele grote theaterproducties op locatie. Ze regisseerde bij het Rotheater (Iep!) en bij Het Paleis (Antwerpen). Maar het liefst werkte zij met TST  Dordrecht.

Met haar man, heeft ze jarenlang culturele middagen in hun huiskamertheater (Theater 450)  op de Voorstraat 450 in Dordrecht geprogrammeerd. Ze hield poёzieworkshops voor kinderen, trad veel op met de bassist Nick McGuire en tegenwoordig met het Pelgrim Trio. Ze was van oktober 2009 tot april 2014 stadsdichter van Dordrecht.

 

Ze schrijft al geruime tijd drama en poëzie. Werk dat van haar is verschenen: Hete Thee (Obelon), en Liefde Wraak en Andere Zaken (Wagner & van Santen), Doordeweekse dag en Cello (foto’s Jan Tito), Lichtkind (kerstverhaal) en in bloemlezingen. Van haar stadsgedichten verschenen de bundels Fiets en Er gebeurt van alles (AD/St.Zielslocker) en bij de eindpresentatie van haar stadsdichterschap: een serie van vier bundels bij uitgeverij Liverse: Samen de Stad, Ingelijst, Muurgedichten en Gelegenheden Verder: Poёtisch Beeld/ de Nieuwe Dordtse Biesbosch, met foto’s van Miriam Scha 2020) en Mensen van Nu en Weleer. (2021)